مجموعه بلاگ مقالات
استاندارد آموزشی ISO 10015

آموزش ابزاری برای همگام شدن با تحولات سازمانی و تغییرات اجتماعی است. از آموزش میتوان به عنوان ابزاری مناسب و اثر بخش برای به ثمر رساندن شایستگیهای کارکنان در جهت برقراری اهداف سازمان استفاده کرد.
اصول مدیریت کیفیت که بر مبنای استانداردهای سری ISO 9000 وISO 10000 تدوین شده، بر اهمیت مدیریت منابع انسانی و نیاز به آموزش مناسب کاربردی تأکید دارد.
بر مبناي اين اصول، مشتريان احتمالاً به هر دو جنبه، يعني ميزان تعهد سازمان به منابع انساني خود و همچنين توانايي سازمان براي نشاندادن راهبرد مورد استفاده براي بهبود شايستگي كاركنان خود، توجه دارند و به آنها ارج مينهند.
كاركنان در تمامي سطوح بايستي آموزش ببينند به گونهاي كه تعهد سازمان در عرضه محصولات و خدمات با كيفيت لازم و در يك بازارِ به سرعت در حال تغيير كه در آن خواستهها و انتظارات مشتريان دايماً افزايش مييابد، برآورده گردد.
استاندارد فوق همه نوع آموزش و تحصیلات را شامل میشود. یکی از ویژگیهای بارز این استاندارد توجه به نیازسنجی فراگیر و همه جانبه فرایند میباشد.
استانداردISO 10015 به عنوان یک ابزار مدیریت کیفیت به کار میرود. استفاده از این استاندارد بر کیفیت خدمات آموزشی که توسط دولت و سازمانهای خصوصی ارائه می شود نیز تاثیر میگذارد.
اين استاندارد راهنماييهايي را جهت ياري رساندن به سازمان و كاركنان آن هنگام پرداختن به مسائل آموزشي ارايه ميدهد. اين استاندارد ميتواند هرگاه به منظور تفسير موارد "تحصيلات" و"آموزش" در استانداردهاي مديريت كيفيت و تضمين كيفيت سري ISO 9000نيز به راهنمايي نياز باشد، مورد استفاده قرار گيرد. هر نوع ارجاع به آموزش در اين استاندارد همه نوع آموزش و تحصيلات را شامل ميشود.
اهداف سازمان در زمينه بهبود مداوم، از جمله در رابطه با عملكرد كاركنان آن، ممكن است تحت تأثير عوامل متعدد داخلي و بيروني از قبيل تغييرات بازار، فناوري، نوآوري و خواستهها و يا الزامات مشتريان و ساير طرفهاي ذينفع قرار گيرد. اين گونه تغييرات سازمان را ملزم ميسازد تا نيازهاي مرتبط به شايستگي در سازمان خود را مورد تحليل قرار دهد.
کاربرد این استاندارد افزایش تأثیر و اثربخشی سیستمها و برنامههای آموزشی در جهت بازدهی سرمایه گذاری آموزشی است. این استاندارد در دسامبر 1999 و توسط نمایندگان 22 کشور طراحی شد و در اکتبر 2005 مورد بازبینی قرار گرفت. در سال 1382 این استاندارد مورد تأیید کمیته ملی استاندارد ایران قرار گرفت. از سال 2005 تا کنون نسخههای به روز شده این استاندارد تدوین و منتشر شده و مبنای بسیاری از سامانههای EMIS قرار گرفته است.
بهبود كيفيت از طريق آموزش
نقش اين استاندارد فراهم آوردن راهنمايي جهت ياري رساندن به سازمانها جهت شناسايي و تحليل نيازهاي آموزشي، طراحي و برنامهريزي آموزشي، ارائه آموزش، ارزشيابي نتايج آموزش و پايش و بهبود فرآيند آموزش به منظور دستيابي به اهداف آن ميباشد. اين استاندارد بر نقش كمكرسانيِ آموزش در بهبود مداوم تأكيد دارد و قصد آن است كه به سازمانها ياري رساند تا آموزش در آنها، سرمايه گذاري اثربخشتر و كارآتري باشد.