مجموعه بلاگ مقالات
EMIS چیست؟
یکی از مهمترین الزامات هر سیستم و به طور خاص سیستم های آموزشی، دسترسی متناوب به آخرین اطلاعات در جنبه های مختلف آموزش و برنامه های مداوم در سطوح مختلف است.
اگر اطلاعات به هنگام در آموزش عالی در دسترس باشد، حمایت و پشتیبانی بزرگی در برنامه ریزی و مدیریت بهینه آموزش اعمال خواهد نمود. به این دلیل، که فرآیند آموزشی بسیار پیچیده، پویا و نیازمند تغییر و تحولات گسترده است. بنابراین، طراحی، توسعه و تعالی فرآیند یاددهی- یادگیری و سیستم یکپارچه آموزشی نیازمند سیستم اطلاعات مدیریتی است که با مبنا و پشتیبانی لازم جهت تصمیم گیری متناسب و بهینه طراحان و مدیران سیستم آموزشی را فراهم نماید.
شناخت و آشنایی متناسب با سیستم اطلاعات مدیریت آموزش، نیازمند شناخت سیستم اطلاعات مدیریت است. سیستم های اطلاعات مدیریت، شامل طراحی و برنامه ریزی سیستم هایی است که اطلاعاتی برای کارکنان و مدیران به منظور تصمیم گیری و انجام فعالیت های کاری روزانه فراهم می کند.
در این بخش برخی از تعاریف متداول برای سیستم اطلاعات مدیریت آورده شده است:
- سیستمی است که برای تصمیم گیری در سازمان، پشتیبانی اطلاعاتی را بر عهده دارد.
- سیستمی مرکب از انسان و ماشین است که برای پشتیبانی از کارکردهای تصمیم گیری، مدیریت و عملیات، اطلاعاتی را فراهم می سازد.
- سیستمی است مبتنی بر پایگاه داده های سازمانی که به منظور دادن اطلاعات به افراد یک سازمان پدید آمده است.
- نظام های اطلاعات مدیریت، مدیران را در پایش (کنترل) و پیگیری کارهای جاری سازمان و پیش بینی وضعیت آینده یاری می دهند تا بتوانند به هنگام نیاز، در کارها دخالت کنند.
سیستم های اطلاعات مدیریت آموزش (EMIS)، نقش مهمی در فرآیند تبدیل منابع مختلف به نتایج یادگیری از طریق تهیه تحلیل گران و تصمیم گیرندگانی که با استفاده از اطلاعات نسبت به چگونگی تبدیل دروندادهای آموزشی به بروندادهای آموزشی توانمند میباشند، ایفا میکنند. دسترسی به دادههای با کیفیت و به هنگام میتواند تصمیم گیری را بهبود بخشد و اطمینان حاصل نماید که منابع در زمینههای مورد نیاز گرفتهاند و برونداد آنها در بالاترین سطح خواهد بود. در مقابل فقدان دادههای آموزشی می تواند به عنوان محدودیتی در تصمیم گیری عمل کند و منجر به استفاده از منابع ضعیف شود.
سیستم اطلاعات مدیریت آموزش، سیستمی است که به منظور سازماندهی نظاممند اطلاعات مرتبط با مدیریت توسعه آموزشی طراحی شده است. وظیفه اصلی این سیستم ها جمع آوری، پردازش، تجزیه و تحلیل، انتشار، توزیع و ارایه خدمات اطلاعاتی برای کاربران اطلاعات آموزشی است. سیستم های اطلاعات مدیریت آموزش به سیستم پردازش اطلاعات برای مدیریت منابع و خدمات آموزشی اشاره دارد. همچنین این سیستمها در جهت ارتقا و استفاده یا کاربرد اطلاعات جهت سیاستگذاری و اجرا، تصمیم گیری و نظارت و ارزشیابی سیستمهای آموزشی مورد استفاده قرار میگیرند.
بنابراین، سیستم های اطلاعات مدیریت آموزش به طور کلی وظایف ذیل را انجام میدهند:
- مدیریت زمینهیابی: طراحی ابزار آموزشی، آزمایش ابزار، طراحی مجدد، توزیع و جمع آوری
- سازماندهی، پردازش، گردآوری و پالایش داده ها
- تجزیه و تحلیل، تفسیر و استفاده از اطلاعات آموزشی
- انتشار، توزیع و اشاعه بروندادها برای کاربران اطلاعات آموزشی
- مدیریت و برنامه ریزی سراسری فعالیت هایEMISو ارتقا سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری
- نظارت و ارزشیابی تمام فعالیت هایEMIS
- آموزش کارکنان تمامی سطوح EMIS
تغییرات بسیار زیاد و پیچیده محیطی، ابعاد کیفی مهم در حوزه آموزش، تغییرات شکل گرفته در ساختار آموزشی و تکنولوژیهای حوزه آموزش سبب شده است برای طراحی یک سیستم اطلاعات مدیریت آموزشی لزوم تدوین استاندارد شکل بگیرد.
از این رو استاندارد ISO 10015 تدوین گردید که در ادامه به معرفی آن پرداخته می شود. اما پیش از پرداختن به ساختار استاندارد فوق، اشارهای به کارکردهای این سیستم می شود و به طور کلی موارد استفاده سیستم تبیین میگردد.
چه کسانی از EMIS استفاده می کنند؟
- به طور کلی هر سازمان یا مجموعه انتفاعی و غیر انتفاعی که به موضوع آموزش و توسعه دانش و مهارت منابع انسانی خود به عنوان یک اصل پایدار و همیشگی نگاه میکنند.
- مجموعههای آموزشی در سطوح مختلف و با رویکردهای تحصیلی، آموزش عالی و مهارتی.
- سایتها و مجموعههایی که از سیستم آموزش مجازی (LMS) بهره میبرند و لازم است اطلاعات این سیستم تجمیع و پردازش شده و در قالب گزارشات متنوع، بهبود ساختار آموزشی را چه از حیث فراگیر و چه از نظر سیستم آموزشی تضمین نماید.
از آنجا که سازمانها برای تطبیق هرچه بیشتر خود با محیط در حال تغییر، در حوزه آموزش کارکنان خود سرمایه گذاری میکنند، لذا لازم است همواره فرآیند بهبود مستمر ساختار آموزشی را در دستور کار قرار دهند. برای دستیابی به این مهم، اطلاعات به روز، گزارشات دقیق، خروجیهای تحلیلی و ابزارهای مناسب نیاز است. مجموعه این اطلاعات و ابزارها در یک سیستم پشتیبانی تصمیم گیری به نام EMIS گردآوری شده است.
شرکتها هم برای رقابت در فضای کسب و کار امروز راهی جز آموزش کیفی و هدفمند ندارند؛ لذا یکی از سیستمهای حیاتی در حوزه منابع انسانی، سیستم اطلاعات مدیریت آموزش خواهد بود.
کارکردهای EMIS در یک مجموعه انتفاعی یا غیر انتفاعی چیست؟
- کسب اطلاعات به روز از وضعیت آموزشی کارکنان.
- نظارت و پایش دائم ساختار آموزشی کارکنان.
- شناخت خلأ ها و کاستی های آموزشی.
- یکپارچه سازی ساختار آموزش در سطح سازمان.
- تخصیص منابع آموزشی به حوزه های مورد نیاز.
- افزایش اثربخشی آموزش در سازمان.
- چرخه استاندارد آموزش از نیازسنجی تا اجرا و ارزیابی.
- بهبود مستمر فرآیند آموزش در سازمان.
- انطباق دورههای آموزشی با موقعیت کارکنان در سازمان.
- امکان تدوین استراتژیهای آموزشی مدون و ارزیابی اثر استراتژیها.
- امکان ارتباط سیستم پرسنلی و منابع انسانی به سیستم EMIS.
- تعریف فاصله شایستگی و طراحی مسیر آموزشی کارکنان.
- مدیریت نظام مند مدلها و روشهای آموزشی متناسب با نیاز سازمان.
- مدیریت یکپارچه پیمانکاران حوزه آموزش.
استاندارد آموزشی ISO 10015 :
آموزش ابزاری برای همگام شدن با تحولات سازمانی و تغییرات اجتماعی است. از آموزش میتوان به عنوان ابزاری مناسب و اثر بخش برای به ثمر رساندن شایستگیهای کارکنان در جهت برقراری اهداف سازمان استفاده کرد.
اصول مدیریت کیفیت که بر مبنای استانداردهای سری ISO 9000 وISO 10000 تدوین شده، بر اهمیت مدیریت منابع انسانی و نیاز به آموزش مناسب کاربردی تأکید دارد.
بر مبناي اين اصول، مشتريان احتمالاً به هر دو جنبه، يعني ميزان تعهد سازمان به منابع انساني خود و همچنين توانايي سازمان براي نشاندادن راهبرد مورد استفاده براي بهبود شايستگي كاركنان خود، توجه دارند و به آنها ارج مينهند.
كاركنان در تمامي سطوح بايستي آموزش ببينند به گونهاي كه تعهد سازمان در عرضه محصولات و خدمات با كيفيت لازم و در يك بازارِ به سرعت در حال تغيير كه در آن خواستهها و انتظارات مشتريان دايماً افزايش مييابد، برآورده گردد.
استاندارد فوق همه نوع آموزش و تحصیلات را شامل میشود. یکی از ویژگیهای بارز این استاندارد توجه به نیازسنجی فراگیر و همه جانبه فرایند میباشد.
استانداردISO 10015 به عنوان یک ابزار مدیریت کیفیت به کار میرود. استفاده از این استاندارد بر کیفیت خدمات آموزشی که توسط دولت و سازمانهای خصوصی ارائه می شود نیز تاثیر میگذارد.
اين استاندارد راهنماييهايي را جهت ياري رساندن به سازمان و كاركنان آن هنگام پرداختن به مسائل آموزشي ارايه ميدهد. اين استاندارد ميتواند هرگاه به منظور تفسير موارد "تحصيلات" و"آموزش" در استانداردهاي مديريت كيفيت و تضمين كيفيت سري ISO 9000نيز به راهنمايي نياز باشد، مورد استفاده قرار گيرد. هر نوع ارجاع به آموزش در اين استاندارد همه نوع آموزش و تحصيلات را شامل ميشود.
اهداف سازمان در زمينه بهبود مداوم، از جمله در رابطه با عملكرد كاركنان آن، ممكن است تحت تأثير عوامل متعدد داخلي و بيروني از قبيل تغييرات بازار، فناوري، نوآوري و خواستهها و يا الزامات مشتريان و ساير طرفهاي ذينفع قرار گيرد. اين گونه تغييرات سازمان را ملزم ميسازد تا نيازهاي مرتبط به شايستگي در سازمان خود را مورد تحليل قرار دهد.
کاربرد این استاندارد افزایش تأثیر و اثربخشی سیستمها و برنامههای آموزشی در جهت بازدهی سرمایه گذاری آموزشی است. این استاندارد در دسامبر 1999 و توسط نمایندگان 22 کشور طراحی شد و در اکتبر 2005 مورد بازبینی قرار گرفت. در سال 1382 این استاندارد مورد تأیید کمیته ملی استاندارد ایران قرار گرفت. از سال 2005 تا کنون نسخههای به روز شده این استاندارد تدوین و منتشر شده و مبنای بسیاری از سامانههای EMIS قرار گرفته است.
بهبود كيفيت از طريق آموزش
نقش اين استاندارد فراهم آوردن راهنمايي جهت ياري رساندن به سازمانها جهت شناسايي و تحليل نيازهاي آموزشي، طراحي و برنامهريزي آموزشي، ارائه آموزش، ارزشيابي نتايج آموزش و پايش و بهبود فرآيند آموزش به منظور دستيابي به اهداف آن ميباشد. اين استاندارد بر نقش كمكرسانيِ آموزش در بهبود مداوم تأكيد دارد و قصد آن است كه به سازمانها ياري رساند تا آموزش در آنها، سرمايه گذاري اثربخشتر و كارآتري باشد.