سامانه مدیریت آموزش الکترونیکی مودل (Moodle)

سيستم مديريت يادگيري Moodle گروه Iran LMS، جدیدترین نسخه فارسی سازی شده سيستم متن باز Moodle ميباشد كه به زبان PHP نوشته شده و از پايگاه داده MySQL استفاده مينمايد. لازم به ذكر است كه تمامي عبارات مورد استفاده در واسطهاي كاربري اين سيستم فارسيسازي شده و همچنين تقويم و تاريخهاي موجود در سيستم از ميلادي به شمسي تبديل شده است.
سامانه Moodle با تم اختصاصی سفارش مشتری، شامل نام و لوگوی مشتری و ساختار گرافیکی شخصی سازی شده طراحی و تحویل خواهد شد.
همچنین ماژول اتصال به کلاس مجازیMoodle نیز راه اندازی شده و آماده شخصی سازی جهت اتصال به کلاس مجازی Adobe Connect برای مشتریان می باشد.
امكانات سامانه Moodle براي مدير سيستم:
- انتخاب زبان پيش فرض و تعيين منطقه زماني براي سايت
- تعيين شكل ظاهري سايت و تغيير آن
- امكان مشاهده ورودهاي ناموفق افراد به سايت
- امكان تعيين متغيرهايي كه بر روي عملكرد عمومي سايت تأثير ميگذارند
- امكان قرار دادن سيستم در حالت maintenance به طوري كه هيچكس به جز مديران سيستم اجازه ورود به سايت در زمان مشخص شده را ندارد.
- امكان مديريت كامل بر روي ماژولهاي نصب شده و منوهاي سايت
- امكان بررسي و ويرايش زبان فعال سايت (تغيير كلمات و عبارات موجود)
- امكان تعيين نحوه ثبت نام فراگيران
- امكان اعمال تنظيمات پيشفرض بر روي تقويم و چگونگي نمايش آن
- امكان تعيين اساتيد، فراگيران و ديگر مديران سيستم
- امكان تأليف دورههاي جديد و مديريت بر آنها
- امكان مشاهده گزارش كامل فعاليت افراد در زمانهاي مختلف
• فعالیت (Activity)
منظور از فعاليتها، امكانات جانبى آموزشى هستند كه بايد براى هر دوره جداگانه تعريف شوند.
• تكليف(Assignment)
استاد دوره ميتواند با استفاده از اين ماژول از فراگيران بخواهد كه يك محتواي الكترونيكي را به عنوان تكليف upload نموده و در ازاي آن نمره دريافت نمايند. اين محتوا ميتواند انواع مختلفي مانند متن، عكس، فايل صوتي و تصويري (با حجم كم) و ... باشد.
• اتاق گفتگو (Chat)
فراگيران ميتوانند با استفاده از اين ماژول بهصورت online با يكديگر گفتگو كرده و در صورتي كه استاد صلاح بداند محتواي جلسات قبلي را نيز مشاهده كنند.استاد دوره ميتواند تعيين كند كه فراگيران امكان مشاهده محتواي جلسات قبلي اتاق گفتگو را داشته باشند يا خير. همچنين ميتواند براي اتاق گفتگو زمان تكرار تعيين كند.
• پرسشنامه - نظرسنجي (Choice)
فراگير امكان پر كردن Choice يا پرسشنامههايي كه توسط استاد يا مدير سيستم فراهم شده است را دارد. استاد ميتواند پرسشنامههاي متعددي را طراحي كند و نتايج اين پرسشنامهها را رويت كرده و يا به فرمتهاي excel يا text، download نمايد. همچنين استاد ميتواند تعيين كند كه نتايج اين پرسشنامهها به فراگيران ديگر نشان داده شود يا خير. همچنين استاد ميتواند براي پاسخگويي به پرسشنامه محدوديت زماني خاصي اعمال نمايد.
• پايگاه داده (Database)
اين ماژول به استاد و يا فراگير اين امكان را فراهم ميكند كه مجموعهاي از دادههاي ساختيافته خود را در قالب جداول مرتب نگهداري نموده و در اختيار ديگران قرار دهند. وروديهاي اين جداول دادههايي از انواع متني، عكس، فايل، URL، عددي و ... بوده و كاربران ميتوانند روي اين دادهها عمليات جستجو انجام دهند. همچنين استاد ميتواند تنظيم كند كه سيستم ابتدا تأييد استاد را براي كليه دادههايي كه فراگيران مايلند وارد جدول نمايند اخذ نمايد تا بهاين ترتيب دادههاي نامناسب وارد سيستم نشود. همچنين استاد ميتواند به وروديهاي فراگيران نمره اختصاص دهد يا امكان قرار دادن comment براي كاربران را ايجاد نمايد.
• انجمن (Forum)
فراگير ميتواند نظرات خود در مورد مسائل درسي و غيره را در انجمن اعلام و يا در مورد مباحثي كه توسط ديگر فراگيران آغاز شده است اظهار نظر كند. استاد دوره ميتواند مانند فراگيران بحثي را آغاز كند و يا به مباحث مطرح شده توسط ديگران پاسخ دهد. افراد ميتوانند فايلهايي را نيز در كنار پاسخ خود Attach نمايند. همچنين استاد ميتواند در هنگام ايجاد يك انجمن همه فراگيران دوره را در آن انجمن ثبتنام نمايد كه در اين صورت كليه مباحثاتي كه در انجمن شكل ميگيرد به آدرس پست الكترونيكي فراگيران نيز ارسال خواهد شد. اگر استاد فراگيران را در انجمن ثبتنام نكند، فراگيران ميتوانند خودشان را در انجمن ثبتنام نمايند تا مباحث را در پست الكترونيكي خود دريافت نمايند.
• فرهنگ لغت (Glossary)
لغاتي كه در دوره مورد استفاده قرار گرفتهاند، از طريق فرهنگ لغت براي فراگيران قابل دسترسي ميباشند و امكان جستجو بر روي اين لغات نيز فراهم است. استاد دوره ميتواند لغاتي را به فرهنگ لغت اضافه كند. امكان وارد كردن لغات از طريق يك فايل xml نيز وجود دارد و به همين صورت ميتوان لغات را در يك فايل xml خارج نمود. همچنين ميتوان لينكهايي را به اين لغات از قسمتهاي مختلف دوره ايجاد نمود.
• آزمون Hot potato (Hot Potato Quiz)
استادان ميتوانند با استفاده از نرمافزار Hot Potatoes آزمونهايي را روي كامپيوتر خود و بصورت offline طراحي نموده و با استفاده از اين ماژول از آنها در Moodle استفاده نمايد. پس از اينكه فراگيران به اين آزمونها پاسخ دادند، سيستم گزارشاتي را درباره پاسخهاي داده شده به سؤالات و نمرات، ايجاد مينمايد.
• ژورنال (Journal)
با استفاده از اين ماژول استاد ميتواند موضوعي را مطرح نمايد تا فراگيران در طي زماني كه استاد براي ماژول در نظر گرفته نظريات خود را وارد نمايند. در طول اين زمان فراگيران ميتوانند متن خود را ويرايش نموده و در انتها استاد به متن آنها نمره و بازخوردي اختصاص خواهد داد. متن نوشته شده توسط هر فراگير فقط براي استاد قابل رويت خواهد بود و ديگر فراگيران متون يكديگر را نخواهند ديد.
• LAMS
مخفف Learning Activity Management System است.
امكاناتي را جهت طراحي و مديريت يك سري از فعاليتها در اختيار استاد و مدير سيستم قرارميدهد. فعاليتهاي موجود موارد از پيش تعريف شدهاي هستند كه امكان تغيير و يا افزودن موردي به آنها وجود ندارد. كاربر ميتواند از طريق محيطي بصري فعاليتها را مشخص كرده و براي نحوه دسترسي آنها توسط فراگير، توالي(sequence) تعريف كند. در صورت تعريف توالي بين فعاليتها، فراگير تا زماني كه فعاليتي را به پايان نبرد به فعاليت بعدي دسترسي نخواهد داشت.
ميتوان يكسري از فعاليتها را به صورت انتخابي(optional) تعريف كرد. در اين صورت كاربر موظف است از ميان چند فعاليت پيشنهادي يكي را انتخاب كرده و به پايان برساند. اين امكان در دو سطح فعاليت (Activity) و فرمت دوره در دسترس ميباشد.
• SCORM
امكان upload كردن فايلي با فرمت SCORM را به استاد و مدير سيستم ميدهد.
* اين امكان در دو سطح فعاليت (Activity) و فرمت دوره در دسترس ميباشد.
توجه: اگر فرمت كل يك دوره SCORM تعيين شود امكان استفاده از ساير فعاليتهاي Moodle وجود ندارد.
• آزمون (Quiz)
اين فعاليت امكان طراحي و ساخت آزمون متشكل از انواع سؤالات مثل سؤالات چند گزينهاي، تشريحي، درست/ نادرست و .... را در اختيار استاد و يا مدير سيستم قرارميدهد. اين سؤالات در بانك سؤال به صورت دستهبندي شده نگهداري ميشوند و قابل استفاده در كليه دورهها خواهند بود. با توجه به تنظيمات اعمال شده توسط سازنده آزمون، فراگيران ميتوانند يك يا چند بار در آزمون شركت كنند.
استاد ميتواند مدت زمان آزمون را تعيين كند، در اين صورت با به پايان رسيدن اين زمان فراگير به طور خودكار از صفحه آزمون خارج ميشود و پاسخهايي كه تا آن لحظه ثبت كرده براي وي منظور ميگردد.
ميتوان تعيين كرد كه يا پس از پاسخگويي به هر سؤال، بازخورد آن به صورت اتوماتيك نمايش داده شود يا پس از اتمام كل آزمون.
استاد نيز ميتواند بازخورد (feedback) خود را ارائه داده و يا پاسخ صحيح را به فراگير نمايش دهد.
• درس (Lesson)
فعاليت درس، محتوا را به صورتي جذاب و انعطاف پذير، عرضه ميكند. درس شامل تعدادي صفحه ميباشد كه هر صفحه معمولاً به يك سؤال و تعدادي پاسخ ختم ميشود. رفتن به صفحه بعد يا بازگشت به صفحه قبلي، با توجه به پاسخي كه فراگير انتخاب ميكند، صورت ميگيرد. مسيريابي در درس، با توجه به ساختار مواردي كه عرضه شدهاند، ميتواند مستقيم يا پيچيده باشد.
منوها (Blocks):
منظور از منو، امكانات كلي و كاربري سايت هستند كه معمولاً در گوشههاي صفحه قرار ميگيرند.
• منوي فعاليتها (Activities)
وقتي كه استاد دوره فعاليتهايي در دوره خود اضافه ميكند، بهوسيله اين منو ميتواند ليست كليه فعاليتهاي موجود در دوره (مانند انجمنها، آزمونها، تكليفها و ...) را مشاهده كرده و با كليك كردن روي اين لينكها براي مشاهده فعاليت، به صفحه اين فعاليتها برود. به محض اينكه استاد يك فعاليت يا منبع(Resource) به درس اضافه كند، آيكون آن فعاليت به اين منو اضافه ميشود.
• نشانهگذاريهاي مدير (Admin bookmarks)
اين منو به مدير سيستم اجازه ميدهد كه يك لينك ميانبر به صفحات مديريتي كه زياد به آنها مراجعه ميكند، ايجاد نمايد. اگر مدير سيستم اين منو را به صفحات خود اضافه كرده باشد، وقتي به صفحات مديريتي ميرود يك لينك تحت عنوان "نشانهگذاري صفحه" در پايين اين منو ظاهر ميشود و اگر قبلاٌ اين صفحه را نشانهگذاري كرده باشد لينك "حذف نشانهگذاري صفحه" در پايين منو ظاهر ميگردد. اين منو فقط براي صفحات مديريتي در دسترس خواهد بود.
• مديريت (Administration)
استاد امكان مديريت كامل بر روي دوره خود را دارد. با فعال كردن ويرايش (Turn editing on)، امكان مديريت منوهاي دوره ايجاد ميشود (ويرايش، حذف، پنهان كردن و جابجا كردن). همچنين استاد ميتواند اساتيد ديگر و فراگيران را به دوره انتساب داده و گروههاي مختلف را تشكيل دهد. تنظيمات كلي دوره نيز به عهده استاد دوره است، مانند امكان دسترسي كاربران ميهمان، نام اختصاري دوره، زمان شروع دوره، در صورت لزوم محدويت زماني براي دوره، زبان دوره و .... استاد ميتواند نسخههاي پشتيباني از دوره تهيه كند و در صورت لزوم آنها را بازيابي كند. امكان رؤيت گزارش كامل فعاليت فراگيران دوره، رتبههاي فراگيران و فايلهاي دوره نيز براي استاد فراهم است. در قسمت فايلهاي دوره استاد ميتواند اعمالي از قبيل ارسال فايل، فشردهسازي، تغيير نام، ساختن پوشه جديد، انتقال به پوشههاي ديگر و ... را انجام دهد.
• منوي بلاگ (Blog Menu)
بلاگها يا همان وب لاگها مجلات اينترنتي هستند كه ميليونها نفر در دنيا از آنها براي برقرار كردن ارتباط با ديگران استفاده ميكنند. نويسنده بلاگ بصورت متوالي مطالبي را در وبلاگ خود قرار ميدهد. معمولاً بلاگها توسط يك شخص نوشته ميشوند اما ميتوانند حالت گروهي نيز داشته باشند. در Moodle نيز هر كاربر بلاگ شخصي خود را داراست. همچنين كاربران ميتوانند تعيين كنند كه محتويات بلاگ آنها در دسترس چه كساني باشد.
• تقويم (Calendar)
فراگيران ميتوانند تاريخهايي كه توسط استاد و مدير سيستم در تقويم تنظيم شده است را مشاهده كنند و در صورت تمايل رويداد خود را اضافه كنند كه فقط مربوط به همان فراگير ميشود. برخي از تنظيمات تقويم (مانند روز اول هفته، تعداد روزها براي رويدادهاي آينده نزديك و ...) توسط خود كاربر تعيين ميشود. همچنين استاد دوره ميتواند رويدادهاي كاربر و دوره جديدي را تعيين كند.
• توضيحات دوره (Course/Site description)
در اين منو خلاصهاي از توضيحاتي كه هنگام ايجاد دوره براي دوره نوشته شده نمايش داده ميشود.
• منوي دورهها (Courses)
در اين منو، ليستي از كليه دورههاي موجود در سيستم كه كاربر در آنها ثبتنام شده نمايش داده ميشود. نام دورهها به صورت لينك بوده و امكان ورود به صفحه آن دوره از طريق كليك كردن بر روي اين لينكها در اين منو امكانپذير ميباشد. همچنين دراين منو امكان جستجو در دورهها موجود ميباشد. كاربر جديدي كه در هيچ دورهاي ثبتنام نشده طبقهبندي دورهها را در اين منو ميبيند.
• HTML
استاد ميتواند منويي را به همراه يك عنوان و متن در دوره قرار دهد كه اين منو جنبه اطلاعرساني دارد.
• آخرين اخبار (Latest News)
از طريق منوي آخرين اخبار، عناوين آخرين اخباري كه در قسمت انجمن خبري سايت وارد شده است نمايش داده ميشود.
• كاربران حاضر (Online Users)
فراگيران ميتوانند اسامي كاربراني كه در 5 دقيقه اخير وارد سايت شدهاند را در منوي كاربران حاضر مشاهده كنند و در صورت تمايل با استفاده از آيكون پيام، براي كاربر مورد نظر پيامي ارسال كنند.
• پيام (Message)
فراگيران ميتوانند با استفاده از آيكونها و لينكهاي مربوطه، براي هر شخص ديگري پيام بفرستند و اسامي آنها را نيز به ليست contactهاي خود اضافه كنند و يا فردي را از اين ليست حذف نمايند. پيامهاي رد و بدل شده آرشيو شده و براي فرد قابل مشاهده هستند. صفحه مربوط به پيامها هر60 ثانيه يكبار refresh ميشود، بنابراين پيامها تقريباً به صورت online رد و بدل ميشوند و از ديد ديگران پنهان است. فراگير ميتواند مشخص كند كه در صورت offline بودن، پيامهاي خود را بعد از چند دقيقه در email خود دريافت كند.
در صورت فعال كردن منوي پيامها، زماني كه فراگير وارد محيط دوره ميشود، پيامهاي ارسالي به او در اين منوي نمايش داده ميشود و در صورتي كه فراگير تعيين كرده باشد، پيام ارسال شده به همراه صدايي به اطلاع فراگير ميرسد.
• شركتكنندگان (People-Participant)
در صورت فعال كردن اين منو، ليستي از افراد ثبت نام شده در يك دوره نمايش داده ميشود. در اين ليست اطلاعاتي همچون نام و نامخانوادگي، آدرس پست الكترونيكي، آخرين تاريخ درسترسي، ... نمايش داده ميشود.
• آخرين فعاليت (Recent Activity)
در هر دوره ميتوان آخرين فعاليتهاي انجام شده توسط كليه كاربران مربوط به اين دوره را نمايش داد. اين موارد به صورت دستهبندي در منوي آخرين فعاليت نمايش داده ميشوند.
اين فعاليتها ميتواند شامل هرگونه تغييري در دوره، افزودن، تغيير و يا شركت در فعاليتهاي موجود در دوره و... باشد.
• رويدادهاي آينده نزديك (Upcoming Events)
فراگيران ميتوانند با استفاده از تنظيماتي كه در تقويم خود انجام ميدهند، تعداد روزها و همچنين تعداد رويدادهايي كه ميخواهند در منوي رويدادهاي آينده نزديك مشاهده كنند را تعيين كنند و در صورت تمايل براي خود رويداد جديدي تعريف كنند و زمان آن را مشخص سازند. اين رويداد فقط مربوط به خود فراگير ميشود.
همچنين فعاليتهايي كه داراي زمانبندي هستند مثل تكليف، كارگاه،... با نزديك شدن به موعد مقرر در منوي رويدادهاي آينده نزديك قرار ميگيرند.
• قسمتهاي مختلف دوره (Section Links)
فعاليتها و منوها در دورههايي با فرمت هفتگي(weekly)، بر اساس هفتهها دستهبندي ميشوند و در دورههايي با فرمت topic، بر اساس عنوان دستهبندي ميشوند. منوي Section Links شامل لينكهايي است به هر يك از اين قسمتها (هفتهها يا عنوانها).
• نتيجه آزمون (Quiz Results)
فراگيران ميتوانند بالاترين و پايينترين نمرات اخذ شده در يك آزمون را در منوي نتيجه آزمون مشاهده كنند. اين اطلاعات ميتواند به صورت گمنام، نام و نامخانوادگي و يا شناسه كاربر در سيستم نمايش داده شود. در صورت گروهي بودن آزمون مورد نظر، ميتوان انتخاب كرد كه نتايج گروه نمايش داده شود. از ديگر تنظيمات موجود، تعيين تعداد نمرات نمايش داده شده و نحوه نمايش آنها به صورت درصدي و يا نمره كامل است.